Ek kan tog seker nie iets van Spanje uitlaat met dié dat hulle so wonderlik gedoen het om die sokker te wen nie!
Paella is seker een van die eerlikste geregte wat ‘n mens kan maak. Daar is niks snobisties oor paella nie, inteendeel dit is tradisioneel arbeiderskos in Spanje. Gemaak in groot panne oor ‘n oop vuur waarna almal saam sit en met hout lepels uit dieselfde pan eet. Omdat seekos skaars was in die binneland het die mense gebruik gemaak van hoender, haas, eend en slakke in hulle paella.
So as jy langs ‘n tannie met french manicured naels sit en luister hoe sy vertel dat paella net met die beste en duurste vis gemaak moet word, staan maar eerder op en stap ‘n draai in die tuin. Dit behoort nie te duur te wees om te maak nie, jy kan vir baie mense kos gee en dit is relatief eenvoudig om te maak. Die enigste ding daarmee is dat jy maar bietjie hard gaan werk. Wat lekker is daarvan is dat dit die vorige dag gemaak kan word en net verbeter oor ‘n paar dae.
‘n Paella is aanpasbaar so jy kan lekker rondspeel met die bestandele. Die ding wat dieselde bly is die basiese stappe. Al wat dit interessant maak is dat jy amper nes met Risotto, werk met rou rys en aftreksel.
In Spanje gebruik hulle ‘n groot ronde, plat pan genaamd ‘n paellera. Al wat ek het wat so groot is, is my ou betroubare skottelskaar nog van studente dae. Maar ek wil hier eerder werk met panne en 'n oondbak. Jy kan speel met die volgende bestandele maar hier is my resep vir so 10 mense:
Halwe koppie olyfolie
10 – 12 mossels in doppe – maar moet skoongemaak wees
500 gram kingklip in blokkies gesny
1 pakkie spek in klein blokkies gesny
1 eetlepel fyngesnyde knoffel
2 groot rooi uie, fyngesny
1 blikkie tamaties
1 groenpepper, 1 geelpepper en 1 rooipepper, in fyn repies gesny
6 hoenderborsies (sonder vel) in blokkies gesny
sout en peper na smaak
1 teelepel paprika
halwe teelepel gedroogte roosmaryn
halwe teelepel gedroogde tiemie
‘n grypie komijn
So 500 gram shrimps, haal maar uit die dope
So 500 gram gewone wit rys
So 3 koppies hoender of visaftreksel
2 chorizo worsies, in repies gesny
2 koppies ertjies
1 lepel borrie poeier ( as jy ryk is kan jy safraan gebruik)
Suurlemoen skyfies om op elke bord te sit.
Daar is verskillende manier om dit te maak maar die beste is eintilk om jou verskillende tipe goeter in verskillende panne gaar te maak. Anders gaan jy ‘n massiewe pan en baie goeie hitte nodig kry om dit te doen. Ek het dit al so gedoen op die oop vuur maar glo my ek het gesweet om alles gaar te kry!
Ok, so ek braai my spek, uie, knoffel, peppers in bietjie olyfolie en sit eenkant as dit gaar is. In ‘n ander pan braai die hoender met die paprika, roosmaryn, tiemie, komijn, sout en peper to mooi bruin en haal uit die pan. In dieselfde pan braai jy jou viskos ook vinnig en laat rus eenkant. Voorverhit solank jou oond tot 200 grade.
Nou gooi jy olyfolie in ‘n pan en soteer die rou rys tot dit deurskynend begin raak. Roer die borrie goed deur, gooi die hoender of vis aftreksel by en roer. Roer suster roer, dis die kuns van die ding! Nou gooi jy die varkmengsel by terwyl jy die hele tyd roer. Gooi die rys en varkmengsel oor in ‘n groot paella pan of oondbak. Nou gooi jy die res by sowel as die tamaties, capers en ertjies. Roer goed deur en bak oop vir so 20 minute in die oond todat alle vog geabsorbeer is.
Haal uit die oond, gooi die mossels wat nie oopgegaan het nie weg. Skink jou lekker sauvignon blanc, miskien iets met lekker sterk mineraal smaak soos Springfield se Life from Stone. Skep vir elkeen op die bord met ‘n suurlemoen skyfie aan die kant. Nou kan ons aansit. Buen apetito soos die Spanjaarde sê!
No comments:
Post a Comment