Dis vir my baie wonderlik om dinge raak te loop wat oor kulture heen dieselfde is. Die pot waarin ons kook het oor die eeue heen nie veel verander nie, miskien in terme van die materiaal en gemak om mee te werk. Miskien is dit ook die doel van reis om halfpad oor die aarde te gaan en te midde van al die verskille tog te sien dat mense almal maar basies dieselde is.
Iets wat ek die afgelope naweek weer besef het is dat daar een wonderlike ding is wat mense saambind oor kulture heen en dit is om buite kos te maak en te eet. Dit staan bekend as "al fresco dining" Die woorde boek gee twee definisies:
located, suited for, or taking place in the open air; "outdoor clothes"; "badminton and other outdoor games"; "a beautiful outdoor setting for the wedding"
outside a building; "in summer we play outside"
out of doors, outdoors, outside
Ek weet nie so lekker van die badminton nie maar hou van die "in summer we play outside"! Ek besef dat die buite kosmakery diep in my are is. Ek hou daarvan om met my versameling swart gebrande potte, panne, houtlepels en roosters om 'n vuurtjie te woel. Ek is geen boekskrywer nie maar ek dink nogal ek kan met julle my lysie deel van wat nodig is om in Suid Afrikaanse styl al fresco kos te maak.
willie's guide to al fresco cooking for dummies
1. Koplig, as jy nie kan sien nie kan jy nie kook nie. Hang dit al om jou nek laatmiddag want as jy te lank wag kan jy nie jou flits in die donker kry nie!
2. 'n Lekker groot plastiek krat waarin jy al jou ditjies en datjies mooi bymekaar hou
3. Trailmix - kry sommer een van daardie gebruikte robertsons spice botteltjies. Gooi jy in waarvan jy hou maar doen dit proe-proe. Sout, peper, gemengde kruie, kerrie, gemmer, kaneel ens
4. Verstelbare driepoot staanders - jy benodig 'n warm en koud setting en al wat jou dit kan gee is hoogte
5. Opslaan tafeltjie, sodat jy jou goeters lekker kan uitpak
6. Rol jou lekker messe in 'n vadoek toe sodat hulle nie aanmekaar raak nie
7. Houtborde vir sny
8. Natlap en vatlappies
9. Koue witwyn en baie ys
10. Gameplan, moenie te ingewikkeld kook nie. Hoe meer detail hoe meer vure/gas het jy nodig. Neem in elk geval jou gasbottel saam sodat jy 'n alternatief tot hout het. Dit kan jy darem op en afstel!
11. Storm lanterns of lampies sodat jy genoeg beligting in jou kosmaak en eet area het
12. Genoeg hout, sodat jy darem ook vuur kan maak as die mense eet
13. Tyd, moenie haastig wees nie maar gee jouself genoeg tyd en span mense in om jou te help, al sny hulle net die uie, hou die vuur dop en skink jou dop!
Die ding wat al fresco so lekker maak is dat dit 'n mens so half kaalgat uittrek. Jy het nie die luxuries van jou kombuis nie. Mense sit en eet op hulle skote of by 'n rowwe tafel. Maar kyk hoe kinders dit geniet en kyk hoe jolly gaan dit. So neem tyd oor die groot dae om iewers, al is dit in jou agter tuin, so paar pannetjies aan die gang te kry in ware al fresco styl!
No comments:
Post a Comment