herderspastei vir mats

Hierdie is seker een van die mees eerlike resepte wat mens kan maak. Die engelse noem dit "cottage pie" maar die basiese idee is 'n vleis en groente mengsel met mash en kaas bo oor. Ek het onlangs die geluk gehad om "fynvleis" by my vriendin uit die Karoo te kry. Fynvleis word van die bene van die wild afgekook, dan gedreineer en siedaar - gereed vir pasteie ensovoorts. Ek is nie vreeslik behendig met wildsvleis nie, gewoon omdat ek nooit baie daarvan het nie. Wat ek wel weet is dat die smaak redelik "wild" is en dat dit ook maklik droog kan raak.

Vir my weergawe van die herderspasty gebruik ek:
1 kg fyn springbok vleis
6 varkworsies
so 6 geelwortels in ringe gesny
2 uie
1 knoffelhuisie
2 hande ertjies
Sout, swart peper, gemmer en kerrie
so 8 kapok aartappels, gekook en geskil
so driekwart bottel rooiwyn
1 blik ingemaakte tamaties - jy kan ook vars tamaties gebruik maar hulle moet ryp wees
so paar stywe lepels blatjang
3 hande vol gerasperde chedderkaas

Braai jou uie, knoffel, tee lepel gemmer en tee lepel kerrie in bietjie olie tot lekker sag. Nou gryp jy chirurgies in op die varkworsies deur hulle pensies oop te sny en al die maalvleis uit te druk. Gooi die lee derms vir die hond. Voeg die varkmaalvleis by die uie en soteer verder. Maak nou jou botteltjie rooiwyn oop en skink heel eerste vir jouself 'n glas. Proe en tuur by jou venster uit.

Voeg nou jou fynvleis by die mengsel en roer bietjie deur. Gooi nou ten minste half van die bottel rooiwyn in en laat stadig prut. Jy sal sien dat fynvleis gieriger as jy is en nog gaan vra. Voeg maar by, jy wil net nie die besigheid te souserig maak nie maar ook nie droog nie. Voeg jou wortels en ertjies ook nou by. As jy nie wyn wil gebruik nie kan jy vleisaftreksel ook gebruik.

Intussen kan jy jou aartappels kook, skil en mash. Plaas dit eenkant. As jou wortels gaar is sal alles reg wees. Voeg nou jou sout, peper, blik tamaties en blatjang by na smaak en laat hom nog so bietjie stadig stap. Kry 'n groot plat oondbak gereed en voorverhit jou oond op grill so om en by 200 grade. Nou smeer ek 'n  laag aartappel onder in en teen die kante op. Lepel nou die die vleismengsel daaroor en voltooi met die res van die aartappel. Smeer dit met 'n lepel mooi egalig sodat niks van die vleis uitsteek nie. Gebruik 'n vurk om die aartappel te hark sodat die oppervlak bietjie lyk na 'n Zen garden. Gee nog bietjie sout en peper na smaak, gooi die gerasperde kaas egalig bo oor. In die oond vir so 15 minute. Maak jou reg, jy gaan te veel eet, dan gaan jy werk toe in 'n kosblik vir nog ten minste 2 dae weer daarvan vat!

dankie vir die fynvleis mats!

1 comment:

  1. Hou van Die varkwors idee en smeer van Die pan met aartappel

    ReplyDelete