10 maniere om jou kat te wok


Die titel is bietjie kras. Toe ek in Nederland gebly het, was dit die gebruik van die klomp Suid Afrikaners in ons studentehuis om BAIE stirfries te maak met 'n magdom verskillende tipes groente, vleis, rys, noodles en souse. Een ou het grappend gewys vewys na 'n 10 maniere waarop jy jou kat kan gaarmaak in 'n Wok. Dit verwys natuurlik na die verhale wat mens altyd hoor van die oosterse volkere wat nie verby 'n vars gaargemaakte hond of kat kan loop sonder om te proe nie!

Ons gaan nie hier werk met hond of kat op die spyskaart nie, vryf maar vir Wagter op sy kop...

Waaroor dit wel hier gaan is 'n wonderlike en ekonomiese manier om kos in een tradisionele Japanese pan, genaamd 'n Wok, gaar te maak. Die bestandele is baie maklik - alles wat jy vars het: uie, peppers, broccoli, blaarkool, seldery, wortel, leeks, pynappel ens. Wat vleis betref, gebruik enige van die: spek, vark fillet, skaap tjops, steak, hoenderborsies, wors, vis (kingklip is die beste witvis vir dit), garnale, mossels, oesters, calamari ens.

Die geheim van die ding is die WOK, die souse, spoed van gaarmaak en die kombinasie van bestandele. Ek gebruik 'n dun stainless steel wok met 'n deurskynende deksel - van Duitse maak! Jy koop orals die goed, moet net nie 'n ding koop met 'n dik boom nie, die hele idee is vinnige hitte.

Sny jou hoenderborsies in fyn repies. Sny jou groende ook redelik fyn. Stoom jou basmati of jasmine (of enige wit) rys. Gebruik 'n olie soos canola, olyfolie is te soet en die werwarmingspunt is te hoog. Gooi die olie onderin en maak lekker warm. Voeg hoender, uie, grypie gemmer en kerrie of chilly by. Roer die hele tyd maar moenie die goed stukkend roer nie. Die wok raak vinnig warm en brand gou aan. Voeg die groente by en meng. Spoed is die ding hier. Nou kom die souse. Ek hou van 'n mengsel soos die volgende:

1 tot 2 teelepels sesame olie
1/2 teelepel fyn gesnyde knoffel
1/2 teelepel fyn gesnyde gemmer
1/2 cup hoender aftreksel
1 eetlepel soya sous
1 eetlepel bruin suiker
1/8 teelepel Tabasco
1/2 teelepel sout
1/4 teelepel pepper
1 tot 2 teelepels suurlemoen of lemmetjie sap
1 tot 2 teelepels maizina
1 eetlepel rys wine of sherry

Jy kan ook baie lekker souse koop by jou kruidenierswinkels. Sweet and Sour, Stirfry of enige iets na jou smaak. Die regte een om te koop is 'n maak genaamd "Hasty Tasty".

Gooi jou sous oor en roer deur. Plaas die deksel op en draai baie laag. Gooi wyn in, gee vir Wagter sy kos, dek gou die tafel. Skep die reis op en skep die heerlike mengsel daaroor. Moenie te lank wag nie, die groente moet nog krakerig wees. Versigtig vir sout omdat die soyasous baie sout is. Sit voor en geniet. Wat oorbly gaan die volgende dag in 'n kosblik saam werk toe!

No comments:

Post a Comment